Header Ads

Grand Theft Auto Evrenindeki Oyunların Kronolojik Sıralaması!

Tamamen olmasa da birçok oyununu bitirdiğim bu seride en dikkatimi çeken nokta ise oyunların geçtiği yıllar oldu. 

GTA oyunları birbirleriyle çok fazla karşılaşmasa da hepsinin aynı evrende geçtiğini biliyoruz. Dikkatli oyuncular da bu detayları ara sıra yakalıyorlar. Bende yakaladığım zamanlarda yaptığım incelemelerde bahsetmeden geçmemeye çalışıyorum. 

Bu konuyu aşırı sevdiğim içinde GTA evreni içinde hangi oyunun hangi tarihte geçtiğini söyleyerek küçük bir listeleme yapmak istedim. Hazırsanız ufaktan listelememize geçelim.

GTA: Vice City Stories
Geçtiği Yıl: 1984
Oyunun Çıkış Tarihi: 31 Ekim 2006


Vice City'den iyi tanıdığımız salak arkadaşımız Lance'in ağabeyi olmaya ne dersiniz? Hayır dediğinizi duyar gibiyim. Ne kadar hayır deseniz de bu oyunu oynarken Lance Vance'in ağabeyi olan Victor Vance olarak oynuyorsunuz!

Vice City'nin iki sene öncesinde yaşanan olaylarda Tommy, Liberty Şehrindeki çıkarttığı katliamdan dolayı hapishanedeyken Victor ailesine iyi bakabilmek için Vice Şehrine asker olarak geliyor. İşler planladığı gibi gitmediği için şehrin karanlık tarafına bulaşıyoruz.

GTA 4 ile beraber yeni oyun motoruna geçmeden önce son çıkan bu oyunu oynamanız şahsi tavsiyemdir. GTA San Andreas mekanikleriyle Vice şehrinde, Tommy şehre ayak basmadan iki sene öncesinde nasıl olaylar yaşandığına birebir şahit oluyoruz.


GTA: Vice City
Geçtiği Yıl: 1986
Oyunun Çıkış Tarihi: 27 Ekim 2002


Victor ve Lance kardeşlerinde Vice şehrinde yer almasından sonra Vice City oyununa geliyoruz. Tommy hapishaneden çıktıktan sonra Forelli ailesi tarafından Vice şehrine bir ağ kurması için gönderiliyor. 
Burada da Vance kardeşlerle anlaşma sağlanırken üçüncü bir çetenin anlaşmayı sabote etmesiyle Tommy hem parayı hem uyuşturucuyu bırakmak zorunda kalır. Vance kardeşler tarafında da Vice City Stories oyununda yönettiğimiz Victor orada can verir.

Anlaşmanın bozulmasıyla beraber Tommy, sinirlenen Sonny'nin borcunu ödemek için Vice şehrinde bütün işlere koşturmaya başlar. 

Zaten serinin ana oyunlarından olan Vice City'i bilmeyen birinin var olduğunu sanmıyorum ama anlatmak olsun!




Grand Theft Auto I
Geçtiği Yıl: 1992
Oyunun Çıkış Tarihi: 21 Ekim 1997


Aslına bakarsak ilk oyunumuz San Andreas ile aynı yılda geçiyor. Efsane serimizin başlatıcısı ile üç boyutlu oyun devrimi yapan üçlemede en efsane olan son oyunun kronolojik olarak aynı senede geçmesi de hoş bir olay.

 Öküz altında buzağı da aramamak lazım. "Yapımcılar bunu bilerek denk getirmiştir"e getirmiyorum lafı tabii ki de.

Herkesin bildiği üzere GTA serisi ilk iki oyunuyla kuş bakışı şekilde oynanan izometrik bir aksiyon-suç oyunuydu. Üçüncü oyunuyla beraber üç boyut dünyasına geçmişti. 

O zaman ki izometrik haliyle bile bayağı uçup kaçılabiliyordu. Selam olsun sana koca adam!


GTA: San Andreas
Geçtiği Yıl: 1992
Oyunun Çıkış Tarihi: 26 Ekim 2004



Günümüzde GTA 4, GTA V ve hatta GTA Online'a rağmen hala büyük bir kitlenin favori oyunu San Andreas desek yeridir. Bunlardan biri halihazırda bizim ekibimizde de var. Nintendocu editörümüz Faruk'a da buradan selam olsun.

Belli bir süre önce Los Santos'u terk etmiş Carl'ın, annesinin ölüm haberiyle Liberty şehrinden memleketine geri dönmesiyle oyunumuz başlar. 

Rüşvetçi bir polis olan Tenpenny'nin, Carl'ın Liberty'de kazandığı paraya konmasıyla beraber Carl belli ki uzun bir süre Liberty şehrine geri dönemeyecek!


GTA: Liberty City Stories
Geçtiği Yıl: 1998
Oyunun Çıkış Tarihi: 24 Ekim 2005


Liberty şehrinde geçen oyunumuz, GTA 3'teki Claude'dan 3 sene kadar öncesine dayanıyor. Ana karakterimiz Toni Cipriani, Leone ailesi için çalışırken bazı ölüm tehditleri dolayısıyla Liberty şehrinden kaçmak zorunda kalmışken oyunumuz esnasında şehre geri dönüyor. 

Uzun süre piyasada olmadığı için başta ayak işleri yaptırılırken Leone'nin kendisini fark etmesi ve sağ kolu yapması da uzun sürmüyor. Daha kendisini yeni bitirdiğim bu oyunun incelemesi de yakın zamanda sizlerle buluşacak. 

Beklemede kalın!


Grand Theft Auto II
Geçtiği Yıl: 1999
Oyunun Çıkış Tarihi: 30 Eylül 1999


Aslına bakarsak GTA 3'ten itibaren bir GTA evreni kurulmaya başlanmış desek yanlış olmaz. Yine de serinin buraya gelmesine katkıda bulunmuş ilk iki oyunumuzu da katmazsak Rockstar'ın mirasına ihanet etmiş gibi hissederim. 

Ekleyelim bu yaşlıları da. Zararı var sanki!

Grand Theft Auto: Advance
Geçtiği Yıl: 2000
Oyunun Çıkış Tarihi: 26 Ekim 2004


Gameboy Advance için 2004 yılında geliştirilmiş izometrik bir GTA oyunudur. Zaman olarak GTA 3'ten tam bir sene öncesini konu almaktadır. Mike isimli bir ana karakteri yönetmekteyizdir. 

Bu oyunla ne yazık ki bir Gameboy'um olmadığı için tanıştığımı pek söyleyemem. İnternette gördüğüm birkaç habere göre bu oyunun GTA 3 motorunda bir modunu yaptıkları yazıyor. Siz de benim düşündüğümü mü düşünüyorsunuz? Hehehehe.


Grand Theft Auto III
Geçtiği Yıl: 2001
Oyunun Çıkış Tarihi: 22 Ekim 2001


Oyun dünyasının devrimi ise gördüğünüz üzere 2001 yılında geçiyor. Aslında çıkan oyunlarında çıkartıldığı yılda geçmesini beklemek normal bir olay.

Rockstar'ın Vice City oyunlarında ve San Andreas'te geçmişe gitme isteği biraz garip olsa da onları birer efsane yaptığı da birer gerçek!

San Andreas'ten bildiğimiz Catalina ile birlikte San Fierro'dan Liberty'e gelen çift, burada da soygunlara tam gaz devam eden bir çifttir. Ta ki Catalina, Claude'u vurup onu arkada bırakana kadar. 

Bütün soygun işi üstüne kalan Claude, 8ball ile birlikte kaçmayı başararak her delikte Catalina'yı didik didik arar. Devrim oyun GTA 3'ü daha detaylı benden okumak isterseniz incelememe de göz atabilirsiniz.




Grand Theft Auto IV
Geçtiği Yıl: 2008
Oyunun Çıkış Tarihi: 28 Nisan 2008


Benim de seri için favorim olan dördüncü oyuna geçişi Vice City Stories'in çıkışından sonra yapıyoruz. Kronolojik sıralamaya göre bakarsak da GTA 3'ten sonra geliyor. 

Renksiz bir şehir için arka arkaya denk gelen oyunlar ha? Kendilerini severek iki kez bitirdim. Ayrıca Lost Damned ve Ballad of Gay Tony ek paketleri de GTA 4 ile aynı zaman diliminde geçtiği için onları ayrı bir şekilde belirtme ihtiyacı duymadım.

Yakın zamanda bir hat-trick yaparak sizlerin karşısına da hoş bir incelemeyle gelmeyi ümit ediyorum. Bizi takip etmeye devam edin.


GTA: Chinatown Wars
Geçtiği Yıl: 2009
Oyunun Çıkış Tarihi: 17 Mart 2009


Nintendo DS ve PlayStation'ın taşınabilir konsolları için üretilmiş yarı izometrik bir GTA oyunudur. Tam olarak GTA IV'ten bir sene sonrasında Liberty City'de geçmektedir. 

Çinli ana karakterimiz Huang Lee'nin aile yadigarı bir zülfikarı bir yakınına teslim etmek üzere Liberty şehrine gelir. Tabii ki her Liberty City'de geçen oyunda başımıza üşüşen Allah'ın belası Triad'lar Huang Lee'ye de sararlar.

Huang'ın arabasını denize attıkları gibi zülfikarı da cepleyip liderlerine götürürler. Bu yüzden Huang oyun boyunca hem kılıcı arar, hem de seneler önce babasını öldüren katili didik didik etrafta bulmaya çalışır.


Grand Theft Auto V
Geçtiği Yıl: 2013
Oyunun Çıkış Tarihi: 17 Eylül 2013


GTA 3'ten sonra direkt olarak dördüncü bir ana oyuna geçiş yapmak istemeyen Rockstar ara dönemde bayağı değişik şeyler denedi. Başarılı olduğunu da söyleyebiliriz. 


Yine de son zamanlara doğru geldiğimizde görüyoruz ki yapımcı ekip oyunların geçtiği zaman dilimini oyunu çıkarttığı dönem olarak belirliyor. Geçmiş olarak belirlediklerinde noir teması işlemeleri gerekebileceği için ve GTA serisi de buna müsait olmadığı için aslında doğru tercih diyebiliriz. 

Tarih olarak çok bir olayı olmasa da araya şu teori bilgiyi de ekleyelim. Birçok oyuncunun merak ettiği üzere bazı hayranların derinlemesine araştırması sonucu Carl ile Franklin arasındaki akrabalık bağının amca-yeğen olduğu söylentisi bayağı güçlü duruyor. 

Oyun içerisinde Franklin'in teyzesinin, San Andreas oyunundaki ilk sevgilimiz olan Dennise'e benzemesiyle böyle bir teori atılmıştı. Doğruluğu nedir bilinmez ama biz oyuncuyuz neden bunları düşünmeyelim ki?

Oyunların resmi çıkış sıraları farklı olsa da evrenin kendi içinde aslında hiçbiri göründüğü gibi değil. 

GTA oyunlarında hikayeye önem verenlerdenseniz, kesinlikle PSP özel oyunlarını bir şekilde oynamanız gerektiğini söyleyebilirim. Oynadıkça şehirlerin kendi içindeki yaşamının ve diğer karakterlerin o şehirlerle ne tür bağlantılarının olduğunu kendi başınıza çözmek insana ayrı bir zevk veriyor!

Son zamanlarda GTA: Trilogy haberiyle Rockstar bizleri bir miktar üzse de en kısa sürede toparlayacağına inanıyoruz. Hayranlarını üzme kaptan!

1 yorum: